BIO

In het Universitair Psychiatrisch Centrum te Kortenberg spreken auteur/componist Rudolf Hecke en professor Dirk De Wachter voorjaar 2015 af om samen te werken aan wat Rudolfs debuutroman Wondenland zal worden. In de wachtzaal vindt er nog een ontmoeting plaats. Nathalie Van den Meutter die stage loopt als psychologe wordt door Rudolf aangesproken. Het begin van een bijzondere samenwerking. 

Rudolf heeft een berg songs geschreven en is op zoek naar de stem om ze leven in te blazen. De songs worden herwerkt en Nathalie op het lijf herschreven. Songschrijver en zangeres geven hun samenwerking een naam. De Havilland, naar de inmiddels 103 jarige actrice Olivia en naar de vliegtuigbouwer die bijdroeg aan de bevrijding van het fascisme. Het duo start een zoektocht naar geschikte muzikale compagnons en vinden Willem Heylen wiens dromerig inventief gitaarspel mee de sound boetseert en Lotte De Peuter, backing zangeres en fluitiste. Er wordt meteen opgenomen. 

De single ‘Responsible’ getuigt nog volop van een muzikale zoektocht maar belandt alvast in de playlists van Radio 1 en Radio 2. De songs van Rudolf evolueren gestuurd door de ziel in Nathalie’s stem en worden voorgelegd aan producer Simon Cassier (Balthazar). Hij hoort heel wat potentie en onder zijn productionele vleugels worden er twee singles gereleaset ‘You’ en ‘No more tenderness . Rijke melancholische songs met de nadruk op melodie en de bijzondere stem van Nathalie. De band treedt ondertussen vaak op waarbij ook hun supports voor Dez Mona, The Antler Kingen Kommil Foo indruk maken. Ze staan op Maanrock, Gentse Feesten en de acoustic stages van Dranouter en Suikerrock. De muziek van De Havilland werkt ook bijzonder goed in combinatie met spoken word. De band start een tour met als wisselende gasten Dirk De Wachter, Elvis Peeters, Herman Brusselmans, Johan Braeckman, Delphine Lecompte, Annelies Verbeke. 

Eind 2019 wil De Havilland de lat muzikaal nog hoger leggen en start de opnames van een eerste EP met als producer/arrangeur Koen Renders (Buurman, Spencer the Rover). Gloednieuwe songs en songs die al live werden getest worden in de weegschaal geworpen en vier ervan weerhouden.

Maart 2020 vormde de aanloopperiode naar een geplande release van een eerste single. In tijden van Corona  met nieuwe muziek naar buiten komen is wellicht niet het beste idee. Geen optredens, geen festivals, geen plekken waar je je muziek naar buiten kan brengen. De nieuwe EP van De Havilland ligt klaar maar gaat voorlopig nog even de koelkast in. Echter, als je een nummer hebt dat ”The Disease” heet, is het misschien toch het moment om daar iets mee te doen. In het licht van de Corona-situatie kreeg dit nummer ook plots een nieuwe betekenis. En met dit in het achterhoofd zette De Havilland zich achter een plan om niet alleen muziek maar ook solidariteit en liefde te verspreiden. Met de hashtag #TheDiseaseCalledLove verzamelde ze getuigenissen van mensen die vertellen hoe zij nu hun steentje bijdrage. Deze getuigenissen deelde ze, vergezeld door de openingszin van hun nieuwe single ”The disease is spread and it’s called love”.